Blat:
- 3 oua
- 157 gr zahar
- 157 gr faina
- 6 linguri ulei
- 5 linguri apa calduta
- ½ lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- optional 2 linguri cacao
Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.
Galbenusurile se amesteca impreuna cu zaharul si esenta de vanilie, la care se
adauga pe rand 6 linguri de ulei si 5 linguri de apa calduta.
Peste galbenusuri se adauga faina si praful de copt. Dupa ce
s-a incorporate adaugam albusurile.
Se da la cuptor pentru 30 minute la 180 C.
Dupa ce s-a racit l-am taiat in 3 nivele si l-am insiropat.
Frisca stabilizata:
- 1 lingurita gelatin
- 2 linguri apa
- 354 ml frisca lichida
- 32 gr zahar pudra
- ½ lingurita esenta de vanilie
Foarte important! Bolul in care se mixeaza frisca si
paletele mixerului se vor pune la frigider aproximativ 15 minute.
Gelatina se pune in cele 2 linguri de apa si se lasa la
inmuiat 15 minute. Apoi se pune pe bain-marie si se amesteca pana gelatina se
dizolva. Se raceste la temperatura camerei.
Frisca lichida se mixeaza impreuna cu zaharul pudra. Se
adauga gelatina si esenta de vanilie si se mixeaza, la viteza mare, pana frisca
devine consistenta.
Dupa preferinte, putem adauga fructe bine stoarse. Eu am
adaugat fructe de padure in jumatate din compozitie.
Pe primul nivel al tortului am pus frisca simpla, iar pe al
doilea frisca si fructele de padure. Apoi am glazurat tortul in intregime cu
frisca si l-am pus la frigider. Este important acest strat de glazura pentru a
se lipi fondantul de tort.
Intre timp am facut fondantul din marshmallows.
Marshmallow fondant:
- 454 gr marshmallows
- 2-5 linguri apa
- 1 kg zahar pudra
Intr-un bol se pun marshmallows si 2 linguri de apa. Se
incalzesc la microunde sau pe bain-marie pana se topesc. Trebuie sa aibe
consistenta ca o crema de bezea. Atentie! Nu atingeti pentru ca este foarte
fierbinte.
Turnati peste crema obtinuta o parte din zaharul pudra si
continuati pana are consistenta unui aluat tare, care poate fi modelat cu mana.
Daca fondantul se rupe usor atunci este prea uscat – vom adauga putina apa.
Fondantul trebuie framantat circa 8 minute pentru a ajunge
la o consistenta elastica, sa poata fi intins fara a se rupe. Se pot adauga
coloranti.
Am intins fondantul pana a avut o grosime de aproximativ 3-4 mm. L-am pus pe tortul glazurat si am apasat usor cu mainile pentru a scapa de bulele de aer. Aici este un tutorial care va arata cum sa imbracati un tort in fondant: http://www.youtube.com/watch?v=aIdTF8SfnwQ
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu