sâmbătă, 4 februarie 2012

Sushi


     Vom avea nevoie de:
  • orez special pentru sushi
  • otet din orez
  • sos de soia
  • foi de alge nori
  • pasta de wasabi
  • betisoare pentru servit
  • covoras din bambus pentru rulat
  • un bol cu apa
     Aceste ingrediente se gasesc si sub forma de "sushi kit", care este foarte practic.
     Mai avem nevoie si de ingrediente pentru umplutura. Aici depinde de gusturile fiecaruia. Eu am folosit urmatoarele ingrediente:
  • somon afumat
  • batoane de crab
  • castravete
  • avocado

     Sa incepem cu orezul special pentru sushi. Cantitatea folosita variaza in functie de numarul de portii pe care vreti sa le faceti. Eu am folosit 250 gr orez care mi-au ajuns pentru 6 rulouri mici (care apoi vin taiate in 6 bucati fiecare). Orezul se spala in cateva ape, dupa care se pune la inmuiat in apa pentru 20 min. Se spala din nou si se pune la fiert cu 400 ml apa (la 250 gr orez). Cand incepe sa fiarba se da focul pe minim si se lasa acoperit 10 minute, sau pana apa se absoarbe complet. Dupa ce este gata, se pune intr-o tava (sau un vas in care se poate raci mai usor) si se pune de-o parte.

     Intr-un vas se incalzesc 2 linguri de otet de orez cu 1 lingura zahar si 1/2 lingurita sare. Cand zaharul si sarea s-au dizolvat, se ia de pe foc si se raceste intr-un castron pus in apa cu gheata. Dupa ce s-a racit se toarna cate putin peste orez, iar intre timp se amesteca cu mare grija si se face vant cu un evantai (sau ce aveti la indemana). Orezul il punem pe masa de lucru si trecem la pasul urmator.

     Taiem o foaie de nori in 2 si asezam o bucata pe covorasul din bambus (pe care eu l-am acoperit cu folie de plastic - este mai practic). Atentie! Foaia de nori are o parte lucioasa/fina si una mata/aspra. Vom aseza foaia cu partea lucioasa in jos, aproape de capatul covorasului de bambus (partea apropiata de noi).

     Apoi ne inmuiem mainiile in bolul cu apa (pentru a nu se lipi orezul de maini) si luam cam o mana de orez. Il distribuim usor pe foaia de nori, incat sa nu zdrobim boabele de orez, dar lasam liber 1 cm pentru a se sigila bine ruloul. Se pune foarte putina pasta de wasabi de-a lungul orezului, iar peste adaugam somonul afumat si avocado.


     Si am ajuns la partea grea - rularea. Cu degetele mari vom ridica usor covorasul de bambus, in timp ce cu restul degetelor vom tine umplutura la locul ei. Se ruleaza usor si se aplica presiune in acelasi timp, pana obtinem un rulou bine sigilat. Se taie in jumatate, iar apoi in 3 parti. Aici este un tutorial: http://www.youtube.com/watch?v=_nfEYUHtlLY


     Produsul final...


     Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu